Domači kino, HD in UHD TV

Tovarniške nastavitve televizorjev in projektorjev so običajno izbrane tako, da pritegnejo pozornost s svetlostjo, zasičenimi barvami, povečanim kontrastom in pretirano ostrino. Poseben problem predstavljajo dinamične »izboljšave« slike, običajno oglaševane z zvenečimi marketinškimi imeni. Na tako nastavljenih domačih televizorjih, se prikazane slike bistveno razlikujejo od slik, ki so jih gledali avtorji, ko so pripravljali gradivo.

Z barvno kalibracijo odpravimo ali nevtraliziramo tehnološke pomanjkljivosti vaše naprave in neustrezne tovarniške nastavitve prilagodimo na način, da je prikazana slika barvno čim bolj pravilna in v skladu z mednarodnimi standardi. Tako zagotovimo enake pogoje prikaza, kot se uporabljajo pri pripravi gradiva na televizijskih postajah in za distribucijo filmov na DVD in Blu-Ray nosilcih.

Dodatne težave se pojavljajo z UHD televizorji nove generacije, ki omogočajo prikazovanje bistveno povečanega barvnega obsega kot televizorji HD in bistveno višjo svetilnost. S pravilno uporabo teh tehničnih izboljšav pri ogledu ustrezno pripravljenih vsebin omogočajo bistveno izboljšanje barvnega izgleda. Z neustrezno uporabo pa prikazane slike še bolj odstopajo od pravilnih barv in standardov. Lahko celo vplivajo na povečano utrujenost oči zaradi intenzivnih in hitro spreminjajočih se vidnih dražljajev. Zato so pravilne nastavitve še toliko pomembnejše.

adele

%d bloggers like this: