Računalniški monitorji

Tudi računalniške monitorje je potrebno barvno kalibrirati, če želimo da bodo slikovne in video vsebine, poslovne prezentacije in ostalo vizualno gradivo pri kreiranju ali ogledovanju prikazane s pravilnimi barvami v skladu z mednarodnimi standardi. Tovarniške nastavitve monitorjev običajno bolj ali manj odstopajo od teh standardov. S postopkom kalibracije se najprej nastavi optimalne osnovne lastnosti monitorja. Temu sledi izdelava barvnega profila, to je opisa lastnosti monitorja, video vmesnika računalnika in morebitnih drugih komponent, ki sodelujejo pri prikazu slike. Tako narejen barvni profil pa je osnova za izdelavo ICC profila, ki ga uporabljajo operacijski sistemi računalnikov in nekateri programi za barvno upravljanje slikovnih vsebin.

Urejanje fotografij, grafično oblikovanje, priprava vsebin za tisk, animacija, video postprodukcija, urejanje poslovnih prezentacij in ostale podobne dejavnosti so opravila, ki opazno pridobijo na kvaliteti, če opremo barvno kalibriramo.

Običajno traja celoten postopek kalibracije računalniškega monitorja z izdelavo ICC profila dve do tri ure.

Po izvedeni barvni kalibraciji se izdela poročilo o skladnosti prikaza barv s standardi pred in po izvedenih prilagoditvah.

Programi, ki uporabljajo ICC profile: Microsoft Windows, Apple MacOS, Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Premiere, After Effects, CorelDraw, AV Stumpfl Wings Platinum, …

Frida

%d bloggers like this: