FAQ

Zakaj proizvajalci ne kalibrirajo monitorjev in projektorjev že v tovarni?

Proizvajalci privzeto nastavijo svoje projektorje, monitorje in televizorje tako, da prikazane slike izstopajo v množici drugih naprav na prodajnih policah. Pri tem svoje »enkratne izboljšave« slike oglašujejo z zvenečimi marketinškimi imeni. Verjetno je to edina možnost, da se ločijo od neusmiljene konkurence, vendar s tem povzročajo uporabnikom več škode kot koristi. Posledično večina gledalcev na svojih domačih televizorjih še ni imela prilike videti celovečernega filma v takih barvah, kot sta si jih je zamislila režiser in direktor fotografije.

Koliko časa traja kalibracija televizorja, monitorja ali projektorja?

Osnovna kalibracija traja običajno dve uri, napredna pa štiri ure ali več. Priklop video procesorjev zahteva še dodaten čas.

Ali je potrebno televizor in monitor periodično kalibrirati?

Napravo se kalibrira po nakupu in izvede kontrola in korekcije po približno dveh mesecih uporabe. Kasneje se kalibracije izvaja enkrat letno. Naprave, ki se uporabljajo v profesionalne namene za kritično presojo in barvno korekcijo gradiva je potrebno kalibrirati pogosteje.

Ali je potrebno projektor periodično kalibrirati?

Napravo se kalibrira po nakupu in izvede kontrola po približno 20 do 30 urah uporabe. Odvisno od tehnologije in vrste svetlobnega vira projektorja je potrebno izbrati čas za ponovno kalibracijo. Običajno je to po cca. 1000 urah uporabe. Ponovna kalibracije jo potrebna tudi po zamenjavi svetilke.

Scream

%d bloggers like this: