Škodljiva modra svetloba

Vsi vemo, kako pomembna je zaščita naših oči pred škodljivimi sončnimi UV žarki. Koliko pa se zavedamo škodljivosti intenzivne modre svetlobe?

Kaj je svetloba?

Svetloba je elektromagnetno sevanje različnih valovnih dolžin, ki ga zazna človeško oko. Najkrajše valovne dolžine ima modra svetloba, sledijo zelena, rumena in rdeča z najdaljšo valovno dolžino. Svetloba pa ima poleg lastnosti valovanja tudi lastnosti delcev. Kadar obravnavamo svetlobo kot delce, govorimo da je svetloba sestavljena iz majhnih energijskih paketov, imenovanih fotoni.

Krajša je valovna dolžina sevanja, večja je njena energija. UV (ultravijolični) žarki imajo krajšo valovno dolžino, kot vidna svetloba in sevajo z največjo energijo. Njim sledi modra svetloba z najkrajšo valovno dolžino med vsemi barvami vidne svetlobe. Posledično modra svetloba seva največjo energijo v spektru vidne svetlobe.

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba je barva iz vidnega dela svetlobnega valovanja, ki jo zazna človeško oko in seva z največjo energijo. Govorimo tudi o valovnih dolžinah vidne svetlobe z veliko energijo oz. s tujko High Energy Visible (HEV) wavelengths.

Zakaj nas mora skrbeti pretirana izpostavljenost modri svetlobi?

Človeško oko ne zagotavlja zadostne zaščite pred modro svetlobo ne glede na to ali izvira iz svetlobe sonca ali iz umetnih virov. Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi lahko povzroči poškodbo očesne mrežnice in prispeva k starostni degeneraciji rumene pege ali makule. Rumena pega ali makula se nahaja v središču mrežnice, kamor so usmerjeni vhodni svetlobni žarki. Odgovorna je za ostro zaznavanje predmetov pred seboj in je nepogrešljiva za branje in pisanje. Poškodovana mrežnica ali rumena pega močno poslabša človekov vid in otežuje opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Kaj so viri povečane izpostavljenosti modri svetlobi?

Razvoj tehnologij digitalnih zaslonov je v zadnjih letih hitro napredoval in vpeljal uporabo LED svetil kot vira njihove osvetlitve. Te LED svetilke oddajajo zelo močno modro svetlobo z veliko energijo. Digitalne zaslone pa danes uporabljamo na računalnikih in prenosnikih, pametnih telefonih, tablicah in TV sprejemnikih.

Koliko ur dnevno preživimo pred digitalnimi zasloni?

Veliko nas je, ki preživimo delovni dan pred zasloni računalnikov ali prenosnikov, prosti čas pa še pred zasloni telefonov ali tablic ter TV sprejemniki. Pojavljajo se medicinska opažanja, da pretirana izpostavljenost modri svetlobi lahko povzroča trajne poškodbe človekovega vida z uničevanjem vidnih celic na očesni mrežnici. Vsi, ki veliko časa preživite ob digitalnih zaslonih, bi se morali preventivno zaščititi pred pretirano izpostavljenostjo modri svetlobi.

Kako se lahko zaščitimo pred pretirano izpostavljenostjo modri svetlobi?

Nekaj proizvajalcev računalniških zaslonov že ponuja modele, ki so namensko prilagojeni tako, da sevajo manj škodljive modre svetlobe. Tehnološko najboljšo rešitev trenutno ponuja Philips s tehnologijo SoftBlue. Kadar zamenjava še dobro delujočega računalniškega zaslona z novim ni smotrna ali ni možna, kot v primeru prenosnikov, pa imamo na voljo tudi programsko rešitev s prilagoditvijo delovanja računalnika na način, da zmanjša količino škodljive modre svetlobe, ki jo seva računalniški zaslon.

Kaj lahko storimo za vas?

Podjetjem in posameznikom svetujemo pri izbiri optimalne rešitve za zmanjšanje izpostavljenosti škodljivi modri svetlobi pri vsakodnevni uporabi digitalnih zaslonov. Poskrbimo za prilagoditve računalnikov z operacijskimi sistemi Microsoft Windows in Apple macOS.

Poskrbite za promocijo zdravja na delovnem mestu in doma. Zmanjšajte tveganja in poskrbite za dobro počutje danes in v prihodnosti.